100% Dansk webshop - Af hjertet Tak for din støtte.

Velkommen til os med kæledyr Læs mere her

Artikler om kæledyr - Læs dem her

FÅ EN GRATIS AKTIV MADSKÅL

Til en værdi af 299,- når du køber en *stor pose foder fra Hill's tørfoder til hunde.

Pasning og hold af undulater og mindre fugle!

Pasning og hold af undulater og mindre fugle!

Jacob Nørlem-Masters |

Pasning og hold af undulater og mindre fugle!

Nettet kan mange ting og en af disse er, at lave rygter og folk kan komme med deres mening som i sig selv er rigtig godt, sålænge den ikke vægtes højere end fakta, som desværre ofte sker.

Og dette gælder I stor stil omkring kæledyr og derfor også fugle - undulater, papegøjer m.m. og I denne lille artikel vil vi have fokus på undulater som bliver hold indendørs og ikke i volierer. Vi vil gøre vores bedste for at dække alle de spørgsmål vi dagligt bliver stillet og nogle af dem vi har set på steder som Facebook m.m. for at give dig et bedre billede af hvad der er rigtigt og forkert, spørg man en dyrepasser, som var nemt, da alle hos os (Osmedkæledyr.dk) er som minimum uddannet dyrepasser også har vi også talt med en dyrlæge og med Torben Raffen fra Roskilde Teknisk skole, som står for at uddanne dyrepasser I Danmark og har en kæmpe viden om lige fugle ;-)

Det vi vil komme over i denne artikel er:

1. Hvilken bur skal jeg vælge til min undulat og hvorfor.

2. Hvilken bundlag skal jeg vælge til min undulat og hvorfor.

3. Hvilken tilbehør & legetøj skal jeg have, i mit bur til min undulat.

4. Hvilken foder og godbidder skal jeg have til min undulat.

5. Skal jeg købe min fugl privat eller hos en dyrehandler?

Og under alle punkter vil der være en masse info som dækker over en masse andre ting, da det hele hænger sammen og ikke er sådan helt sort / hvidt hele vejen... Så om du allerede har en fugl eller tænker på at købe en undulat, så burde det ikke være helt spild af tid, at læse dette indlæg.

Med lad os komme i gang med de omtalte punkter :-)

1. Hvilket bur skal jeg vælge til min undulat og hvorfor.

Dette spørgsmål er noget vi møder dagligt og dagligt på nettet læser mange forskellige meninger omkring, som vi er sikker på ALLE er ment godt, men ikke alle er lige rigtige. Der bliver tit snakket størrelse og form når det kommer til fuglebure - og det er også et SUPER vigtigt punkt og noget man virkelig skal gå op i, hvis man vælger at købe en undulat.

Derfor har vi også brugt lidt tid og vores viden som dyrepasser, på at forklare lidt mere omkring hvilken bur man bør vælge til sin undulat.

Hvilken størrelse fuglebur skal jeg vælge?

Som det første er det vigtigt at nævne - et bur er kun til ophold, til at sove, få mad, være i sikkerhed når man lufter ud eller ikke er hjemme m.m. du må og skal ikke tænke på et bur, som et sted din fugl skal sidde hele sit liv og kigge.

Dette gælder også selvom den ikke er hånd tam - den skal nok flyve "hjem" igen når den er sulten ;-)

Og hvorfor skal jeg lige nævne dette - fordi din fugl skal ud og flyve, ud og have motion og underholdning, den skal ikke sidde og se pæn ud i et bur hele dagen, så skal du lave et stort flot volierer i haven ellers ikke (dette gælder også kaniner og andre gnaver).

Men til vores spørgsmål "Hvilken størrelse skal jeg vælge?" så er det simple svar på dette spørgsmål; Så stort som muligt... og ja det hjælper dig ikke særlig meget, det ved jeg godt. Men det er sådan man skal tænke, hvis man vælger at købe en undulat - så skal man også være klar på, at købe så stort et bur man kan få plads til, så ens fugl kan "flyve" lidt rundt selv når den er i dens bur.

Skal vi komme med et mål, så anbefaler dyrenes beskyttelse H60 x D50 x B100 cm. som desværre ofte ikke er det man ser undulater sidde i - som så skal holdes op mod om ens fugl er ude hele dagen og flyver rundt i stuen og hygger sig med "mor" og "far".... så vil vi heller anbefale et mindre fuglebur, mod at den skal sidde hele dagen lidt større fuglebur... da den i stuen kan få lov til rigtig at flyve og få en motion, som et bur sjældent kan tilbyde. 

Men igen har du plads til den størrelse fuglebur eller større så vil jeg helt klart på det kraftigste anbefale dig det og som sagt jo større jo bedre.

Hvilken form må mit fuglebur have?

Ja, der findes en masse forskellige former og farver og du kan som udgangs punkt vælge lige det som passer ind hos jer, bare du igen tænker Jo større jo bedre ;-)

Der er dog nogle ting du skal være opmærksom på og det er vigtigste er TREMMERNE, da det er her din undulat kan sidde fast og det er særligt med runde fuglebure hvor mellemrum mellem tremmerne i toppen bliver meget små, der er dog begyndt at komme forskellige "runde" fuglebure som er lavet af nogle små 6 kantet fag, som gør man ikke ser dette problem, men det er noget du skal være meget opmærksom på.

Det næste handler om rengøring, det er noget af det vigtigste når man holder undulater og andre fugle, da der laver en masse bakterier og andet man ikke ønsker i ens fugl bur, og derfor er det også rigtig vigtigt, at finde et bur som er nemt at holde rent = der ikke er en masse områder, der er svære at gøre rent m.m.

Også er det også fornuftigt at høre din dyrehandler om de kan få reservedele til det bur du køber, så skulle en madskål eller en låge gå i stykker, at du ikke alt smide det hele ud.

Og ja den hurtige, lage nok mærke til jeg IKKE sagde man IKKE må købe et rundt fuglebur og det er også rigtigt - ved godt en masse siger "Du må for guds skyld aldrig købe et rundt fuglebur, så bliver din fugl tosset" og grunden til jeg ikke fraråder "runde" fuglebure der ikke har de før omtalte farlige samlinger, er at grundet til de bliver frarådet ikke altid har særlig meget hold i sig - her er nogle af de ting man høre på nettet om "runde" burer.

"Jeg har fået af vide jeg aldrig må købe et rundt fuglebur" - passer det?

Det korte svar er nej, men ja det flyver rundt med forskellige årsager til ikke at købe et rundt fuglebur på bl.a. Facebook og andre steder og en af de mest brugte grunde er at runde fuglebure kan være skadelige for ens fugls psykologiske helbred.... Og ja fugle er meget intelligente væsener, en af grundene til mange holder af dem som kæledyr, og rygtet går på at ens fugl vil drevet sig selv til vanvid, hvis den har et rundt fuglebur, da den vil klatre rundt og rundt og fordi den aldrig føler, at den kommer nogen steder. Men dette har ikke noget med at gøre man har et rundt fuglebur, hvis ens fugl uophørligt cirkler rundt i deres bure, er det fordi den er nød, stresset og bare ikke har det godt. Den keder sig, har ikke nok at lave, bliver ikke stimuleret nok og kommer ikke nok ud og denne adfærd ville de også have i et firkantet eller trekantet fuglebur.

Så det de ikke har det godt, er ikke buret form, men mere sandsynligt grundet deres fuglebur ikke er stort nok, den ikke kommer ud eller har nok at lave, som skaber denne forkerte adfærd "cirkling", der er ikke noget som taler for at det er formen på fugleburet, der forårsager denne dårlige adfærd.

Og de ville ikke fortsætte denne dårlige adfærd, hvis det var foruroligende for dem. Cirkulering af buret, trippen andet stereotyp adfærd er et afsætningsmulighed for deres ubehag.

Du vil nok også høre at et firkantet fuglebur giver dem referencepunkter til forskellige steder i deres territorier - og dermed hjælper dem med at føle sig selvsikre og sikre. Denne teori siger så at ens fugl vil have det bedre er det et buk på de tremmer som i forvejen gør den kan se ud eller den ikke ville kunne finde sin madskål hvis ikke den viste det var efter et hjørne og tænker man over det, så ved man godt dette ikke giver mening, men handler om en adfærd som kommer af noget meget større som ofte er kedsomhed. 

Du vil også høre at deres vinger i et rundt fuglebur altid vil være i kontakt med tremmerne og igen, så snakker vi størrelse og ikke form - for JA det vigtigste er størrelsen på ens fuglebur og det KUN er til ophold, hvis ikke vi snakker et volierer.

Har også hørt, at et rundt fuglebur er svære at gøre rent - fordi et rundt er svære at gøre rent end firkantet?

Så igen kan du finde et rundt fuglebur som ikke er lavet sådan, at tremmerne mødes stængerne øverst i et centralt punkt. Når stængerne nærmer sig dette punkt, indsnævres mellemrummet mellem dem, hvilket skaber steder, hvor ben, tæer og vinger kan blive fanget. Det er ikke ualmindeligt, at knogler og vinger brydes i dette område af et rundt bur. Eftersom runde bure ikke er almindelige, er dem, du måske finder, beregnet til dekorative formål eller er meget gamle, hvilket betyder, at det sandsynligvis har giftig belægning og ikke overholdes nogen sikkerhedsstandarder... og det er svært at finde store runde fuglebure ( min. H60 x D50 x B100 ) eller jeg har ikke set dem.

Men kan du finde et der er stort nok og leve op til de omtalte krav, så er der som sådan ikke noget forkert i et rundt fuglebur ;-)

Så som kort svar på hvilken bur du skal købe, Så stort som muligt og minimum H60 x D50 x B100.

2. Hvilken bundlag skal jeg vælge til min undulat og hvorfor.

Bundlaget i din undulats bur spiller en vigtig rolle i at sikre dens trivsel og sundhed. Valget af bundlag bør tage hensyn til fuglens naturlige adfærd og behov.

Mange undulatbure er udstyret med et bundlag af avispapir, sandpapir eller træspåner. Men er disse valg de bedste for din undulat?

Avispapir: Avispapir kan være en overkommelig løsning, men er ikke noget vi anbefaler, da der er så meget andet, som er så meget bedre og avispapir haren del ulemper. Derudover kan tryksværte i avisen være skadelig, hvis fuglen tygger i det. Avispapir er også mindre effektivt til at absorbere lugt og fugt, hvilket kan føre til et ildelugtende miljø.

Sandpapir: Sandpapirbundlag har længe været populære, men de er ikke ideelle. Sandpapir kan slide på fuglens fødder og føre til sår. Det kan også være svært at rengøre ordentligt og kan indeholde støv, der er skadeligt for din undulats åndedrætssystem.

Træspåner og Hemp: Træspåner og hemp er et langt bedre valg end avis og sandpapir, og derfor det bedste bundlag til din undulat er en blanding af små træspåner og papirflager. Dette skaber en blød, behagelig overflade, der er let at rengøre og ikke irriterer fuglens fødder eller luftveje. Sørg for at skifte bundlaget regelmæssigt for at opretholde et rent og hygiejnisk miljø.

 

3. Hvilken tilbehør & legetøj skal jeg have, i mit bur til min undulat.

At give din undulat adgang til passende tilbehør og legetøj er afgørende for dens mentale og fysiske sundhed. Her er nogle vigtige overvejelser, når det kommer til at vælge tilbehør og legetøj til din undulatbur.

Gynger: Undulater elsker at gynger, og en gynge er derfor en fantastisk tilføjelse til deres bur. Det giver dem mulighed for at motionere, og det kan være sjovt for dem at gynge frem og tilbage. Sørg for, at gyngen er sikkert fastgjort, så det ikke kan vippe eller falde ned.

Spejle: Undulater er nysgerrige fugle, og de kan lide at kigge på sig selv. Et spejl i buret kan underholde din undulat og give den mulighed for at beundre sit eget spejlbillede.

Stige: En lille stige i buret giver din undulat mulighed for at klatre og udforske forskellige niveauer. Det er en god måde for dem at træne og stimulere deres muskler.

Legetøj: Der er en bred vifte af legetøj til undulater tilgængelige, herunder klokker, bolde og plastikringe. Sørg for at vælge legetøj, der ikke har små dele, som din undulat kan sluge. Skift legetøjet regelmæssigt for at forhindre kedsomhed.

 

4. Hvilken foder og godbidder skal jeg have til min undulat.

Foderet, du giver din undulat, spiller en afgørende rolle i dens ernæring og helbred. At vælge det rigtige foder og tilføje sunde godbidder kan hjælpe din undulat med at trives.

Basisfoder: Undulater skal have adgang til et grundlæggende undulatfoder, der indeholder en blanding af frø og korn. Dette bør være en hovedbestanddel af deres kost.

Frugt og grøntsager: Udover det grundlæggende foder bør du give din undulat friske frugter og grøntsager som supplement. Undulater elsker blandt andet æbler, gulerødder og broccoli. Husk at vaske frugt og grøntsager grundigt før servering.

Godbidder: Som godbidder kan du give din undulat små portioner af nødder, havregryn eller hirser. Dette kan være en god måde at træne din undulat på og skabe en positiv forbindelse mellem jer.

 

5. Skal jeg købe min fugl privat eller hos en dyrehandler?

Når det kommer til at erhverve din undulat, er der forskellige muligheder, og det er vigtigt at tage hensyn til både fuglens sundhed og velfærd samt din egen erfaring.

Privat køb: At købe en undulat fra en privat sælger kan være en mulighed, men det kan være sværere at sikre, at fuglen er sund og velplejet. Det er vigtigt at stille spørgsmål om fuglens historie, herunder dens alder, helbred og tidligere ejerforhold. Vær opmærksom på, at du måske skal tage ekstra skridt for at sikre, at din undulat er sund og fri for sygdomme.

Dyrehandel: At købe en undulat fra en dyrehandel med uddannet personale (Dyrepasser) kan give dig mulighed for at vælge fra en bred vifte af fugle, og du kan normalt forvente, at fuglen er blevet grundigt undersøgt af en dyrlæge og plejet korrekt. Sørg for at vælge en velrenommeret dyrehandel med uddannet , omsorgsfulde og vidende medarbejdere, så du kan få alt den information du har brug for.

Uanset hvor du vælger at erhverve din undulat, er det vigtigt at sørge for, at fuglen er sund, aktiv og social. Overvej også, om du er parat til at forpligte dig til at tage sig af en undulat i hele dens levetid, da de kan leve i mange år.

Afgiv din kommentar

Bemærk alle kommentarer skal godkendes før man ser dem på siden.