100% Dansk webshop - Af hjertet Tak for din støtte.

Velkommen til os med kæledyr Læs mere her

Artikler om kæledyr - Læs dem her

FÅ EN GRATIS AKTIV MADSKÅL

Til en værdi af 299,- når du køber en *stor pose foder fra Hill's tørfoder til hunde.

Min hund har dårlige ånde - hvad gør jeg?

Min hund har dårlige ånde - hvad gør jeg?

Skovlunde Dyrehospital |

Tandpleje - mod dårlig ånde, tandsten & paradentose hos hunde

Når hunden spiser sætter der sig bakterier på overfladen af tænderne (plak) – ligesom hos mennesker. Bakterierne samler sig især i tandkødslommerne ved overgangen mellem tand og tandkød.

Det kan give anledning til tandkødsbetændelse - tandkødet bliver rødt og bløder let. Hvis betændelsen får lov til at udvikle sig, bliver tanden(tænderne) løs(e). Det er det som kaldes paraodontose, hvilket er en kronisk betændelsestilstand i mundhulen.

Hvis tandkødslommerne holdes rene, får hunden ikke tandkødsbetændelse og ikke paraodontose.

Dette gøres bedst ved at børste hundens tænder hver dag.

Det er ikke naturligt for hunden, at man holder den om munden og børster dens tænder. Det er derfor vigtigt, at man lærer den det langsomt og trinvist

Det bedste er at indlære det som daglig rutine, som hunden forbinder med noget positivt. Du kan opnå, at hunden selv minder dig om, at det er tid for tandbørstningen

Det vil typisk tage mellem 3 til 8 uger at lære hunden at få børstet tænder, afhængigt af dens temperament og tidligere oplevelser. Hvis din hund er usikker eller temperamentsfuld, skal du være indstillet på, at det kan være en udfordring for din tålmodighed.  

Det vil altid være individuelt, hvordan hunden reagerer på øvelserne. Nedenstående vejledning er derfor kun ment som retningslinjer, som kan tilpasses, som du synes, de virker bedst.

Dyrlæge Pernille E. Hansen's

4'er nemme trin for god mundhygiejne hos hunde.

 

Trin 1 - Vælg tidspunkt og sted!

Vælg et tidspunkt og et sted, hvor du har mulighed for at børste tænder på hunden hver dag. Det er vigtigt at vælg tidspunkt, hvor du har tid og overskud, og som er let genkendeligt for hunden – f.eks. efter aftenturen. Stedet skal være naturligt og trygt for hunden. Hvis du har en lille hund, kan det være en fordel at lade den hoppe op på en stol eller en sofa.

Vælg nogle godbidder, som hunden er særligt glad for. Ost eller kyllingetern kan også være velegnede.


Start med at kalde din hund hen til det valgte sted. Beløn den med ros og godbidder.

Gentag dette dagligt, til hunden selv møder op og forventer belønning. 
BEMÆRK: Endnu ingen tandbørste eller forsøg på at holde hunden fast. Nøglen til succes er, at hunden selv møder op. Derfor skal træningen gå meget langsomt frem.

 

Trin 2 - Introducer tandbørsten!

Når hunden kommer af sig selv og forventer godbidder, introducerer du tandbørsten. Dette kan være en speciel hundetandbørste eller en blød babytandbørste.

Få hunden til at sidde eller stå og lad den snuse til tandbørsten. Beløn den for at snuse til tandbørsten med ros og godbid.

Dette er indledningen til hver øvelse og hver gang, der skal børstes tænder.

Du begynder nu at holde om hundens mund med den ene hånd (venstre, hvis du er højre håndet). I starten skal du kun lægge hånden ganske let om munden i et kort øjeblik – 1-2 sekunder. Er hunden rolig, da ros med venlig stemme, mens du holder. Slip og giv godbid. Lad hunden snuse til tandbørstning igen – giv ros og godbid og hold kortvarigt om snuden igen. Det er fint gøre dette i alt to til tre gange.

Fra dag til dag øger du langsomt tidsrummet, hvor du holder om munden, samtidig med at du holder lidt mere fast.

Dette trin er meget vigtigt og afgørende for din succes. Dit succeskriterium er derfor, at hunden tillader det du gør, og ikke hvor hurtigt det går fremad.  
BEMÆRK: Endnu ikke noget med at kigge eller røre tænderne.

Hvis din hund ikke tillader, at du lægger hånden om dens snudeparti, starter du med blot, at ae den på kinden. Det er vigtigt, at du selv er meget rolig. Vær bevidst om at trække vejret roligt og have rolige bevægelser.

 

Trin 3 - Gør hunden tryg!

Når hunden er helt tryg ved, at du holder dens hoved fast, begynder du at føle og gnide på tænderne. Start med hjørnetænderne i overmunden.

Gradvis rører du ved flere og flere tænder, mens du roser hunden. Gør det kun i få sekunder af gangen. Slip derefter og giv godbid. Lad hunden snuse til tandbørsten igen og berør igen kortvarigt tænderne med fingeren.

 

Trin 4 - Forbind tandbørsten med belønning!

Når hunden er tryg ved, at du rører ved alle tænder og forbinder tandbørsten med belønning, kan du forsigtigt begynde at bruge børsten på tænderne.

Begynd forrest i munden og bevæg dig bagud.

Start igen med kun at berøre tænderne med tandbørsten i 1-2 sekunder. Ros hunden, hvis den er rolig. Slip og giv godbid. Lad hunden snuse til tandbørsten igen. God bid for dette. Børst 1-2 sekunder igen.

Når dette går fint kan du øge tiden med tandbørsten i munden.

Du skal have fokus på at rense tandkødslommerne. Det vil sige, at når hunden tillader det, skal det være cirklende bevægelser med tandbørsten i overgangen mellem tand og tandkød.

 

Afsluttende bemærkninger

Hver fase kan vare fra få dage til flere uger, afhængig af hunden. Hvis hunden en dag ikke kommer hen og forventer træningen, er du måske gået for hurtigt frem. Vend da tilbage til fase 1 og 2 i nogle dage for at genopbygge hundens tillid og lyst til træningen.

Det er vigtigst, at du kan børste tænderne på ydersiden.

Det kan være et sejt træk at få indøvet vanen, ikke så meget hos hunden, men i høj grad også hos dig som ejer. Din belønning for at gennemføre, så du får en hyggelig stund med din hund, er at du:

  • Forbedrer hundens mundhygiejne
  • Mindsker risikoen for fjernelse af tænder
  • Undgår dårlig hunde-ånde
  • Minimerer udgifter til tandbehandling

Find alt udstyr til, at holde en god mundhygiejne hos hunde her

GOD ARBEJDSLYST

Med venlig hilsen

Dyrlæge Pernille E. Hansen | Skovlunde Dyrehospital

Afgiv din kommentar

Bemærk alle kommentarer skal godkendes før man ser dem på siden.