100% Dansk webshop - Af hjertet Tak for din støtte.

Velkommen til os med kæledyr Læs mere her

Artikler om kæledyr - Læs dem her

Hvilket kæledyr skal jeg vælge?

Hvilket kæledyr skal jeg vælge?

Jacob N. Masters |

Hvilket kæledyr skal jeg vælge?

Du (og måske den øvrige familie) har besluttet, at der er tid og hjerterum til et ekstra familiemedlem. Det kan dog være svært at beslutte, hvilket dyr der passer bedst ind i jeres konstellation. De fleste ønsker sig en kat eller hund, som også er de mest almindelige kæledyr i Danmark, men der følger et stort ansvar med netop disse dyr, og derfor kan det være værd at overveje, om en kanin, et marsvin, en fugl eller en skildpadde er et bedre valg i jeres tilfælde.

Et kæledyr er en langvarig beslutning

Kæledyr lever i mange år. Små hunderacer kan snildt leve i 15-20 år, hvorimod de større hunderacer lever i 10-15 år. Katte nogenlunde det samme. Gnavere lever typisk væsentligt kortere, hvorimod en skildpadde kan blive lige så gammel som et menneske. 

Nogle har den holdning, at de bare kan skille sig af med dyret igen, hvis de på et tidspunkt ikke gider at have det. Derfor ender rigtig mange hunde og katte hvert år på internater eller bliver efterladt. Hunde og katte er på det punkt meget som mennesker; de knytter sig til deres familie, og det er en kæmpe stressfaktor for dem at blive efterladt eller at skifte hjem. At få et kæledyr bør derfor aldrig være en kortsigtet beslutning. Du bør nøje overveje, om du har tid og lyst til, samt mulighed for, at tilbyde det valgte kæledyr et godt og blivende hjem.

Anderledes forholder det sig med f.eks. fisk, krybdyr, gnavere og fugle, der ikke besidder den samme tilknytningsevne. En flytning vil typisk også være en stressfaktor ved selve transportdelen, men bliver de fragtet i deres vante bur eller terrarie, vil det sjældent have en yderligere indvirkning på deres levestandard. Dermed ikke sagt, at man blot kan anskaffe sig et marsvin eller en skildpadde og skille sig af med den igen kort efter, men det er langt mere forsvarligt at anskaffe denne type dyr, når familien første gang skal have et kæledyr og forholde sig til det ansvar, det er, at have et dyr i husstanden. 

Gode kæledyr til børn

Selvom hunde og katte generelt er meget børnevenlige, er de også et stort ansvar, som et barn aldrig må stå alene med. I det hele taget bør børn ikke have det fulde ansvar for et kæledyr. Det er altid forældrenes ansvar at sørge for, at dyrets behov er opfyldt i sidste ende. Det vil dog være langt nemmere for et barn at forholde sig til at give en fisk mad i akvariet to gange dagligt, end at barnet skal komme hjem direkte efter skole hver dag for at lufte en hund. 

Vælg et kæledyr, som hele familien er enige om, og som du som forælder kan acceptere at have det endelige ansvar for. Er det første gang, I skal have et kæledyr, kan I med fordel vælge en fisk, en fugl, et krybdyr eller en gnaver, som ikke kræver lige så meget pasning som en hund eller en kat. Så kan I også se, om interessen for at være kæledyrsejer holder ved – både for forældre og børn. 

Forslag til kæledyr til børn:

  • Akvariefisk
  • Undulat eller kanariefugl
  • Hamster
  • Marsvin 
  • Skildpadde

1 kommentare

Jeg bliver 12 den 12 oktober jeg ønsker mig en Degu er det en god ide?

Laura,

Afgiv din kommentar

Bemærk alle kommentarer skal godkendes før man ser dem på siden.