100% Dansk webshop - Af hjertet Tak for din støtte.

Velkommen til os med kæledyr Læs mere her

Artikler om kæledyr - Læs dem her

Forgiftning af alger hos hunde

Forgiftning af alger hos hunde

Jacob Nørlem-Masters |

I vandet kan vi finde mange døde alger og giftstoffer, hvilket sker ved forårets opblomstring. Ser du store samlede mængder af giftstoffer kan hverken mennesker eller dyr bade i vandet. I flere dage efter at giftstofferne er blevet fjernet, kan de findes i vandet, det er derfor vigtigt at have disse giftstoffer for øje.

Forgiftning fra alger

Forgiftning findes i 30 forskellige arter, af hvad vi ved til. Det kan være på bunden eller i overfladen af brakvand, havet eller af en ferskvandssø. Forgiftningen eller algerne kan også have flere farver, en grøn, gulgrøn eller blågrøn farve, som ser grumset ud på vandoverfladen. Det er sjældent at en kat bliver forgiftet, da de instinktivt nødigt bader i vand eller drikker af forgiftet vand. Hunde derimod bader meget gerne i vand oftest, hvilket de kan blive forgiftet af, såvel som hvis de drikker af vandet.

Forskellige former for giftstoffer

Det er meget vigtigt at have et øje for om din hund kan være forgiftet, da det kan have fatale konsekvenser og i nogle tilfælde med døden til følge. Det kan komme an på koncentrationen af giften i vandet. Der er flere parametre der spiller ind for, om hvor forgiftet din hund er. Det kommer an på hundens størrelse, hvor mange toxiner der er i vandet, hvilken art det er, og hvor spredte de er. I nogle tilfælde producerer algerne levergift, hvilket oftest forårsages af de blågrønne alger. Denne gift beskadiger leveren, eller nærmere bestemt cellerne i leveren, hvilket kan medføre leversvigt. Nogle gange udspiller symptomerne sig ved vejrtrækningsproblemer eller problemer med førligheden, som kan skyldes nervegift fra algerne.

Symptomer hos hunde

Der kan udspille sig forskellige symptomer ud fra hvilken algeart der er i vandet og i hvilke mængder hunden har optaget forgiftningen. Først vil der formentlig for din hund opstå en smule urolighed og usikkerhed. Dernæst kan hud og slimhinder virke til at irritere hunden. Herefter er de mere synlige symptomer som opkast eller diarré. Kort tid efter kan din hund vise tegn på svaghed, vejrtrækningsbesvær, dårlig koordination eller kramper. Disse symptomer kan vise sig 15-60 minutter efter hunden har indtaget eller badet i algerne.

Kan jeg selv gøre noget ved tilfælde af mulig forgiftning?

Det nemmeste er, ikke at lade din hund bade eller drikke af vand, hvor du formoder der er alger i, da det ikke kan ses ud fra farve eller konsistens, om der er giftige alger i vandet. Har din hund været i vandet og har alger på sig, er det vigtigt at få hunden vasket ren hurtigst muligt. Brug selv handsker til at fjerne disse alger, så du heller ikke optager gifte.

Hvornår forefinder et opkald til dyrlægen?

Begynder du at få mistanke om, at din hund kunne have enten drukket eller badet i vand med giftige alger, skal du opsøge dyrlægen. Har din hund indtaget tang nær et areal med blågrønne alger, bør du ligeledes søge dyrlæge omgående.

Hvordan behandles en forgiftning?

En behandling mod forgiftning bør ske så snart der er tegn på symptomer, hos dyrlægen. Dyrlægen vil fjerne eventuelle alger ved at bade hunden, hvorefter dyrlægen vil fremprovokere opkast, hvis hunden har indtaget algerne ved at drikke af vandet. For at holde blodcirkulationen og blodtrykket oppe, og forhindre chok, behandles hunden også med intravenøs væsketilførsel. I tilfælde af kramper, gives krampestillende medicin. Ved hjælp af blodprøver, kan dyrlægen få en idé om hvordan helhedsbilledet ser ud i de indre organer, især nyrere og lever. Går behandlingen godt, kan leveren blot have en nedsat funktion, hvilket er derfor, at det anbefales at komme til et kontrolbesøg hos dyrlægen. Det vil formodentlig også anbefales at din hund ikke træner eller motionerer indtil da. Herefter kan din hund erklæres for fuldstændig rask, hvis alle blodprøver er gode.

 

Afgiv din kommentar

Bemærk alle kommentarer skal godkendes før man ser dem på siden.

Liquid error (layout/theme line 481): Could not find asset snippets/textBoxScript.liquid Liquid error (layout/theme line 485): Could not find asset snippets/ecom_footer.liquid