100% Dansk webshop - Af hjertet Tak for din støtte.

Velkommen til os med kæledyr Læs mere her

Artikler om kæledyr - Læs dem her

Fodrer du din kanin korrekt?

Fodrer du din kanin korrekt?

Jacob Nørlem-Masters |

Du kan, som kaninejer, undgå flere fordøjelsesproblemer, ved at fodre din kanin korrekt og lære din kanins fordøjelsessystem at kende. Kaninen er planteæder og behøver derfor en fiberrig kost, hvilket medfører fordøjelige, såvel som ufordøjelige fibre.

En god fiberrig kost til ens kanin, er ikke noget man altid kan opnå med  supermarkedets foder eller salat fra grøntafdelingen, da det ikke altid er tilstrækkelig for kaninens naturlige behov for fibre og næring. Ude i det fri, lever kaninen bl.a. af græs, blade og frugter. Det er derfor vigtigt, at de kaniner vi holder til kæledyr, bliver fodret med god og fiberrig kost. Du vil i denne artikel, få et bedre kendskab til din kanins behov for foder og dens fordøjelsessystem.

Din kanins fordøjelsessystem

Det kan gavne at kende til din kanins fordøjelsessystem, da det er et særpræget et af slagsen. Kaninen har behov for føde i tarmen konstant og skal derfor heller ikke faste forinden en operation eksempelvis, som andre dyr skal. Hele 40% af tarmsystemet udgør blindtarmen og udmundingen af maven er formet således, at kaninen ikke kan kaste op. Idét at kaninen indtager føden, begynder nedbrydelsesprocessen allerede gennem enzymerne i spyttet. Maden kommer dernæst forholdsvist hurtigt ned til tyndtarmen, hvor sukker, stivelse og proteiner optages. Slutteligt ender processen i tyktarmen, hvor massen opdeles i ufordøjelige og fordøjelige fibre.

De fordøjelige fibre forgæres i blindtarmen i ca. fire timer, for så at blive til en blød afføring, som kaninen indtager igen. Selvom at det kunne synes en smule uappetitligt, er denne masse fyldt med amino- og fedtsyrer, livsvigtige vitaminer og mikroorganismer, som også er med til at opretholde fordøjelsen. Disse fordøjelige fibre er med til at holde en optimal sammensætning af bakterier i tarmen.

De ufordøjelige fibre stimulerer tarmperistaltikken, er behjælpelige med at slide tænderne og giver mere appetit. Denne type mad, kommer ud af tyktarmen som mere tør afføring. Det er her vigtigt at se efter, om din kanin får for få fibre, hvilket du kan se ved, at den ofte laver små pøller. Farven, størrelsen og formen på afføringen er derudover afgørende faktorer for, hvordan din kanins mave og tarm har det.

Kaninens indtag af føde

Ud fra årstiden, kan du finde føde i naturen, som din kanin kan få gavn af. Sommeren byder på blandt andet mælkebøtter, græs, kløver og skvalderkål, som du kan give din kanin. Noget du selv kan så, er krydderurter, som både er nydelige at se på, men også gavnlige for din kanin. Derudover kan grene fra pil, hassel og frugttræer være muligheder, din kanin vil elske at få. Undgå her grene fra træer med stenfrugter og grene fra hyld.

Vinteren byder på lidt andre muligheder til din kanin, såsom romaine salat, krølsalat, hjertesalat, jordskokker, asparges, gule peberfrugter, broccoli og spidskål. Vær dog opmærksom på, at kål kan give luft i maven, hvilket ikke er godt, for din kanin, at få for meget af og nogle kaniner tåler slet ikke kål. Du bør kun fodre din kanin med få mængder af gulerødder og frugt, grundet den mængde frugtsukker, disse produkter indeholder.

Tørkost eller ej?

Du kan give din kanin tørkost, som et tilskud af vitaminer og mineraler. Derudover er hø også en form for tørkost, som er vigtigt for kaninen og helst i en mængde, der svarer til kaninens størrelse. Det er altså vigtigt at din kanin har adgang til hø af en god kvalitet, altid. Du kan med fordel fordele hø i flere arealer af din kanins bur - selv der hvor kaninen urinerer - det er at foretrække for kaninen.

Overordnet set kan du fordele din kanins kost, så der er 80% græs og hø, 10-15% grønt og 5-10% foderpiller. Undgå her müsliblandinger, de er ikke gode for din kanin! Derudover er frisk vand en daglig nødvendighed. For at sikre din kanins sundhed, er det en god idé, at veje den en gang om måneden, så du er opmærksom på om den taber sig eller tager på.

Undgå disse fødevarer til kaniner:

Avokado
Kartofler
Tomatplanter
Majskolber
Rabarber
Løgplanter (af enhver art)
Græs slået med plæneklipper (grundet gæringsprocessen)
Iceberg salat og agurk (da det blot er vand)
Kalksten (kalken absorberes gennem foder – for meget kalk kan føre til blæreslam eller værre urinvejssten)
Saltsten
Yoghurt drops (indeholder meget sukker og mælkeprodukter)
Kornstænger og nøddestænger med honning specielt (højt indhold af sukker og stivelse)
Müsliblandinger

Hvorfor er müsliblandinger ikke godt for ens kanin?

Det er vigtigt, at din kanin ikke fodres med müsliblandinger, da kaninen er glad for søde sager – derfor vil den sortere i blandingen. Ofte sker det, at du som ejer, vil smide det efterladte foder ud og fylde op igen, hvilket efterlader din kanin med et alt for højt sukker- og fedtindtag. Derudover vil din kanin formentlig få for lidt hø. Udover for meget sukker og fedt, vil din kanin få for lidt fibre (hvilket giver mave- og tarmproblemer) og kalk (hvilket kan give dårlige tænder og knogleskørhed). Kaninen kan få tandproblemer, ved at få for lidt kalk, da dens tænder vokser hele livet, da tænderne ude i naturen ville blive slidt hele livet. I og med, at salat og tørkost ikke har lang tyggetid, vil tænderne ikke blive slidt tilstrækkeligt. Den manglende kalk kan altså svække bindevævet omkring tænderne, hvilket gør, at tænderne kan rotere. Det er derfor vigtigt, at din kanin bliver fodret med kvalitetsfoder, hvor der er ekstruderede piller i, som din kanin ikke kan sortere i, for at få mere letfordøjelige kulhydrater.

Kaninen producerer store mængder af caecotropher, jo mere sukker og stivelse den får, hvilket kan forveksles med diarré, som giver en beskidt bagende på kaninen. Den beskidte bagende, kan resultere i myiasis, et spyflueangreb. En anden ulempe ved müsliblandingen er, at din kanin bliver overvægtig, og motion bliver nedprioriteret, derudover kan den i høj grad få problemer med led, poter og ben, hygiejnen og derudover sættes dens hjerte på overarbejde.

Del gerne dine erfaringer under "Skriv en kommentar" så andre kan nyde godt af dine erfaringer ❤️

 

Afgiv din kommentar

Bemærk alle kommentarer skal godkendes før man ser dem på siden.

Liquid error (layout/theme line 481): Could not find asset snippets/textBoxScript.liquid Liquid error (layout/theme line 485): Could not find asset snippets/ecom_footer.liquid