100% Dansk webshop - Af hjertet Tak for din støtte.

Velkommen til os med kæledyr Læs mere her

Artikler om kæledyr - Læs dem her

Er min kat blevet forgiftet?

Er min kat blevet forgiftet?

Jacob Nørlem-Masters |

Din kat kan godt blive forgiftet lige så ofte som hunde bliver det, selvom hunde associeres med at blive forgiftet oftere. Det er derfor vigtigt at være observant for giftige stoffer, som din kat kan indtage i eller uden for hjemmet. Har du en formodning om at din kat har spist noget giftigt, kan du læse med her, for at få en idé om hvad du kan gøre.

Katten er af natur meget renlig og meget nysgerrig, hvilket er en kombination der kan føre til en forgiftning, og det skal ikke tages let på, da det kan være livstruende for din kat. Udover at være nysgerrig, har katten for vane at dække over, at der skulle være noget galt. Derudover har katten en relativt lille krop og har sværere ved at nedbryde nogle stoffer og kemikalier, hvilket komplicere en forgiftning hos katten.

Det kan som oftest være svært at finde årsagen til en forgiftning, derfor kan det være mere praktisk blot at fjerne husholdningsmidler, pesticider og planter, som kan være med til at forgifte din kat.

Hvad du skal undgå kommer i følgende opremsning:

Humanmedicin

- Er du nervøs for at din kat har indtaget noget humanmedicin, kan du ofte se det ved opkast, hvis katten er nedstemt, har hævede poter eller ansigt. Kontakt lægen hvis ovenstående er aktuelt.

- Opmærksomheden skal især rettes mod: Antidepressive medikamenter, aspirin, paracetamol og afføringsmidler.

Planter

- Græs er her godkendt og skal være tilgængeligt for katten på alle tidspunkter. Græs er godt for at fjerne ikke-fordøjelige materialer fx pels fra maven. Katten vil automatisk forsøge sig på andre planter, hvis de ikke har græs tilgængeligt, derfor er det også vigtigt altid at have græs derhjemme.

- Giftige planter: Tulipaner, Sagopalmer, Rhododendron, Nerie, Alpeviol og Liljer (kan føre til akut nyresvigt).

Bil-produkter

Benzin, sprinkler-, køler-, frost- og bremsevæske. Flere af disse væsker er søde i det, det er derfor meget vigtigt, at de ikke står i kattehøjde. Ethylenglykol er det som der er i disse væsker og har katten indtaget dette, kan symptomerne være en køligere kat, en mere tørstig kat og/eller kvalme. Små portioner kan endda forårsage nyresvigt og/eller død (søg derfor hurtigt hjælp).

Pesticider

Eksempelvis: insekticider, rodenticider og fungicider. Derudover loppemidler til hunde, som bestemt ikke anvendes på katte. Slutteligt er rotte- og musegift farligt for katten at indtage. Det sker oftest i tilfælde af, at de får fat i en død mus eller rotte, hvilket ikke er deres sædvanlige præference. Grunden til at det ikke er godt for katten er, at der et stof i giften der modvirker blodets funktion til at koagulere. Symptomerne er som regel: at bløde fra næsen pludseligt, kaste blod op, få blodig diarré samt at de kan bløde fra slimhinderne i munden.

Produkter til renovering af eks. Hus eller lejlighed

Renoveringsprodukter kan påføre skader på din kat såsom irritation i munden eller forbrændinger i kattens organer. Disse produkter kunne være følgende:
Lak- og malingsfjerner, petroleum, terpentin eller maling.

Andet giftigt i hjemmet: Fremkaldervæske, chokolade og skopolish.

Alger: Katten vil oftest ikke drikke vand med blåalger, men skulle netop din kat blive ramt af algeforgiftning, er behandlingen den samme, som hos hunde.

Symptomer på en forgiftning:

Hyperventilering/forandring i vejrtrækningen
Opkast
Sløvhed
Nedstemthed
Betændelsestilstande
Øget drikken vand
Hurtigt hjerteslag udover det sædvanlige

Vær opmærksom på hvor katten har været, er og hvad der kunne være årsag til symptomerne. Medbring endelig emballager, planter, midler eller andet katten kan have været i kontakt med hos dyrlægen.

Hvad hvis min kat bliver forgiftet, hvad gør jeg?

Ser du symptomer hos din kat, skal du ringe til dyrlægen og søge rådgivning. Katten kan blive fremkaldt til opkast, for at skaden bliver mildest muligt - helst inden for 30 minutter. Ved ætsende midler, er det dog ikke godt at fremkalde opkast. Forsøg på fremprovokering af opkast skal ikke ske ved hjælp af salt, da dette kan medføre saltforgiftning. Jo hurtigere du får hjælp fra dyrlægen, jo større er sandsynligheden for unødige lidelser og i nogle tilfælde døden.

Undgå at din kat forgiftes

Gem produkter, planter o.a. væk fra din kat - gerne oppe i højden og med lås på. Vigtigst er, at din kat ikke kan få fat i ovennævnte produkter eller planter. Din håndtering med rengøringsmidler og andre produkter bør håndteres forsvarligt og spilder du, skal du hurtigst muligt få det tørret væk. Placér de planter som er farlige for din kat uden for rækkevidde eller skaf dig af med dem.

Afgiv din kommentar

Bemærk alle kommentarer skal godkendes før man ser dem på siden.