100% Dansk webshop - Af hjertet Tak for din støtte.

Velkommen til os med kæledyr Læs mere her

Artikler om kæledyr - Læs dem her

Den nye EU-forordning vedr. medicin til dyr

Den nye EU-forordning vedr. medicin til dyr

Jacob Nørlem-Masters |

Der trådte den 28. januar 2022 en ny EU-forordning i kraft vedr. medicinering af kæledyr. Formålet med denne EU-forordning er at ensrette EU’s retningslinjer, for brugen af medicin til kæledyr. Udfaldet skal bl.a. gerne være, at udbredelsen af antibiotikaresistens mindskes, men også andre former for medicin, givet og ordineret af dyrlægen, skal ensrettes i den nye lovforordning. Det har en betydning for kæledyrsejere, men i høj grad også dyrlægerne rundt omkring i EU.

Vi vil i følgende give et indblik i EU-forordningens konsekvenser:

For dig som kæledyrsejer:

Vil alle recepter udskrevet før den 28. januar 2022 være ugyldige
Er antibiotikarecepter til behandling af infektioner blot gyldige i 5 dage
Kan du ikke længere benytte recepter på medicin, som er fremstillet til brug af mennesker

De ugyldige recepter:

Recepterne udstedt før den 28. januar 2022 er ugyldige, da det nu er et krav at dyrets alder er oplyst og at der er informeret omkring det aktive stof i medicinen. Du skal altså have nye recepter efter førnævnte dato. I henhold til den nye forordning er det nødvendigt at booke en ny konsultation hos din dyrlæge. For at gøre processen hurtigere for dig og nemmere for personalet i dyrlægeklinikkerne, kan du skrive i emnefeltet i en mail, at det omhandler en recept, vedhæfte et foto af recepten (eller skrive navn, adresse, dyrets navn og den pågældende medicin det omhandler) og det telefonnummer, som dyrlægen kan kontakte dig på.

Det er efter den nye forordning blevet indskrænket at benytte sig af humane medicinske præparater. Derudover bestemmer dyrlægen ikke længere varigheden af behandlingen, men i stedet er det bestemt af produktets godkendelse. Det er derfor nu et krav, at dyrlægen skal tilse kæledyret, ved behov for forlængelse af en behandling.

Ejer du en kanin – læs med her

Kaninejere rammes hårdere end andre kæledyrsejere, da kaninen, efter at EU-forordningen er trådt i kraft, kategoriseres som et produktionsdyr, som er i samme kategori som eks. køer og svin. Heste er i princippet også produktionsdyr, men det kan udtages ved, at have papir på, at hesten ikke skal bruges til at blive spist. Denne mulighed forekommer ikke for kaninen, selvom at vi i Danmark har flest kælekaniner, som lever deres bedste kaninliv. For dig som kaninejer, betyder det, at du skal have et medicin-håndterings-kursus, som du kan få på en dyrlægeklinik. Forinden medicinen udskrives til din kanin, er det derfor et krav at dyrlægen efterspørger, om du som kaninejer har et sådant kursus.

Denne nye forordning kan for nogle forekomme en smule ubøjelig og besværliggørende, hvilket flere dyrlægeklinikker også er opmærksomme på. Fødevarestyrelsen, Lægemiddelstyrelsen og Den Danske Dyrlægeforening forsøger at komme nogle af disse problematikker til livs, som forordningen forårsager.

Afgiv din kommentar

Bemærk alle kommentarer skal godkendes før man ser dem på siden.

Liquid error (layout/theme line 481): Could not find asset snippets/textBoxScript.liquid Liquid error (layout/theme line 485): Could not find asset snippets/ecom_footer.liquid