100% Dansk webshop - Af hjertet Tak for din støtte.

Velkommen til os med kæledyr Læs mere her

Artikler om kæledyr - Læs dem her

5 tips til god mundhygiejne hos din hund

5 tips til god mundhygiejne hos din hund

Jacob N. Masters |

Når man først har fået en hund, hvalp eller voksen, så er der rigtig meget nyt og masser at se til. Derfor kommer deres mundhygiejne ikke altid øverst på listen over ting man skal. Men lige dette burde ligge højst på en liste over ting, man min. skal nå nu man er blevet en travl hunde ejer, da korrekt mundhygiejne er en af de bedste måder, at beskytte en hund mod forskellige tand- og mundsygdomme nu og i fremtiden. At etablere en ordentlig tandpleje for din hund forhindrer ham (hende) i at gå igennem en narkose, som både er dyr og ubehagelig operation i fremtiden efter en periode med lidelse uden din viden.

Vi har lavet en lille liste over, hvordan du opnår god mundhygiejne hos din nye bedste ven hunden.

1. Hold godt øje med dens ånde!

Den sidste ting du skal ignorere er en dårlig ånde hos din hund. I de fleste tilfælde er det et rødt flag, til din hund har eller er på vej til at have en oral eller periodontal sygdom. Stomatitis blandt andre orale sygdomme berører din hund meget, da dette kan forårsage smertefuld betændelse på mundvæv og tandkød. Der er andre advarselsskilte, der skal kontrolleres, såsom brune eller gullig tandkød, manglende eller løse tænder og blødende tandkød. Så hvis dårlig ånde ikke bliver behandlet, vil det ofte forværres og kan føre til alvorlige tandsygdomme.


2. Børstning af tænderne

Det er meget få hunde, der starter med at elske at få børstet tænder, og det er derfor helt sikkert meget hårdt i starten, men hvis du kan bruge nogle lækre godbidder som belønning og er meget tålmodighed, kan du nemt børste tænderne på din hund (gælder også katte). Kommer du først ind I en god rutine med at børste tænder på din hund, så kan dette også blive en meget vigtig "Bonding" som I begge vil nyde, det handler bare om at komme i gang og blive ved med at gøre det til en hyggelig oplevelse.

Når først skal til at lære din hund, at få børstet tænder, kan du begynde med at lade den lugte til dens tandpasta og tandbørste du skal bruge, så giver du den en lille godbid og børster i ca. et halvt minut på hver side af munden og efterfulgt af en til godbid. Det handler om at vise den, at dette er noget godt og du skal derfor ikke starte med bare at smide en tandbørste i munden på den og ikke gøre noget efter, det er vigtigt, den finder ud af dette er noget godt - så kommer det hurtigt og efter nogle uger, vil den måske komme helt af sig selv, når du tager dens tandbørste frem.

Du skal ikke bruge den normale tandpasta til mennesker,  da disse kan indholde stoffer, som er farlige for kæledyr, hund som kat. Køb derfor en tandpasta og tandbørste som er godkendt til kæledyrs brug.

Hvis dette ikke lykkes, skal du finde andre måder, at holde din hund eller kats tænder. Tag derfor en snak med din lokale dyrlæge om hvad der er af muligheder, som passer til din hund eller kat.


3. Selvom du børster tænder på din hund, skal du huske din hund skal til tandlæge!

Ligesom du selv går til tandlæge lejlighedsvis, og får gået dine tænder igennem, skal dit kæledyr også have undersøgt tandkød og tænder af en kvalificeret dyrlæge, så du kan forebygge eventuelle problemer. Husk altid at have katten eller hundens sygehistorie med dig, herunder information om tegn som blødning eller dårlig ånde, som måske er startet efter sidste besøg.

Hos dyrlægen vil din hund blive kontrolleret for betændelse, blødning eller rødme i tandkød og tænder, samt tandsten, plak, ødelagte tænder og andre sygdomme så som kræft.


4. husk den rigtige foder forebygger og hjælper, hvis din hund har tand problemer

Din hund skal have en sund og næringsrig kost, for at holde sig sund og rask, det gælder også omkring dens tand- og mundhygiejne. Der findes masser af god og næringsrig foder, som vil understøtte dens sundhed, og der findes også foderpiller, som er lavet til at forebygge tandsten, som er en af grundstenene til dårlig tand- og mundhygiejne. Hill's Science Plan har en foder som hedder Hill's Science Plan™ Canine Adult Oral Care, den blander man 30% af I ens hunds normale foder. Denne pille er bagt, så den ikke flækker med det samme, men når at slibe på hundes eller kattens tænder, før den flækker. Vi anbefaler du taler med din dyrlæge eller specialbutik, så du får kosten til din hund eller kat, som hjælper dyret med, at udvikle stærke og sunde tænder og knogler.

Plaque off er også et godt tilskud til, at holde ens kæledyrs tænder flotte og det er nemt at bruge, det er bare en lille ske dagligt over dens foder. Plaque off er en alge i pulverform, som opløser belægninger og forebygger mod tandsten.

Og på lang sigt kan det godt betale sig, at bruge lidt mere på ens hunds kost, så du slipper for en ekstra dyrlægeregning og din hund for smerte!


5. Få dem til at tygge knogler, tov.

Dit hund er i dens natur et rovdyr, som ville tygge på hårde knogler - ja det er lidt svært at forestille sig en lille chihuahua, som det helt store rovdyr og derfor skal det også passe til ens hund. Men ved at få din hund til at tygge på knogler, bliver tandsten slået af med og tov vil virke som tandtråd og hjælpe med at holde tandkød og tænder sunde også imellem tænderne.

Knogler, godbidder og tyggeben, med mynte anbefales også, såsom kylling & mynte jerky og legetøj.

Husk: hunden kan ikke spiser alle slags knoglerester fra vores aftensmad, da f.eks vores kyllinge- og svinekøds rester er skadelige for din hund, da splinterne kan skade deres tænder og forårsage alvorlige indre skader.


Her er lidt links til produkter der kan hjælpe din hunds tænder


Tandrensende godbidder til hunde

Knudeben & Tyggesnacks

Foder med vægt på tandplejende til hunde 

Tandrensende legetøj til hunde

- Tandbørste og tandpasta til hund og kat

 

 

Afgiv din kommentar

Bemærk alle kommentarer skal godkendes før man ser dem på siden.