100% Dansk webshop - Af hjertet Tak for din støtte.

Velkommen til os med kæledyr Læs mere her

Artikler om kæledyr - Læs dem her

Pasningsvejledning og gode råd om dværghamster og guldhamster

Pasningsvejledning og gode råd om dværghamster og guldhamster

Katja N Masters |

Denne vejledning er generel for pasning af de forskellige hamsterslægter, f.eks. Guldhamster (Mesocricetus auratus) og div. Dværghamstere (Phodopus spp.) Tjek altid hvilke specifikke behov din hamster har.

Guldhamstere lever alene i naturen og møder kun andre hamster i parringen. 

Et guldhamster bør derfor holdes alene i fangenskab.

Dværghamsteren derimod er i naturen sociale dyr og kan derfor holdes i par eller små grupper i fangeskab, vælger man at købe mere end ét dværghamster til et bur, skal man være opmærksom på at buret skal være stort. Man skal også vide at det kan være at når dværghamsterne er blevet kønsmodne, så gider de pludseligt ikke at være sammen mere. Løsningen her er enten at prøve med endnu større bur eller skille dem ad, og lade dem leve solitært (alene) i hver deres bur.

Dværghamsterne må gerne ”skændes” men de må ikke slås. Tænk over om de vil have et hus hver om de ønsker et hjul hver, om der er plads nok, er der aktivitet nok.
Forskellen på skænderi og slås:

skændes: de snerrer af hinanden, løber lidt efter hinanden = dominans skænderi.

Slås: de bider hinanden. Blod ses = skilles ad straks.

Rengøring
Hver dag skal overskydende frisk foder fjernes, og frisk vand fyldes i drikkeflasken eller i vandskålen. Man behøver dog ikke at fjerne rester af den færdige hamsterblanding hver dag, da den godt kan holde sig frisk længere. 

Hygiejne 
Guldhamsteret er et meget renligt dyr, og den ligger næsten altid sin afføring og tis i et bestemt hjørne i buret, her kan man med fordel købe et hjørnetoilet. Det er derfor meget nemt et par gange om ugen at skifte dette hjørne. Dværghamsterne er ikke lige så praktisk anlagte hvad angår at tisse samme sted. Når buret lugter skal alt i buret skiftes, og der gives nyt bundmateriale. Det kan variere hvor ofte det er, dette afhænger af bundmaterialet i har valgt at bruge, samt selve dyret, nogle lugter mere end andre. Men i gennemsnit er det hver anden 3dje uge. Lad dog lidt af hamsterens redemateriale blive, så den stadig føler sig hjemme i buret. En gang imellem skal alle ting i buret og selve buret vaskes af – brug kun varmt vand uden sæbe på dens ”møbler og legetøj” selve buret rengøres nemt med opvaskemiddel uden parfume.

Fodring 
Hamstere bliver ofte fejlagtigt opfattet som planteædere, men de er altædende og har behov for protein i deres kost. I naturen spiser de forskellige græssorter, vindblæste frø og korn, men også diverse insekter.

Grund foderet til hamsteren bør være en gnaverblanding, som indeholder forskellige typer af frø, korn, nødder, animalske proteiner og andre ting. Det er vigtigt at indholdet af nødder og solsikke ikke er for højt, da dette er meget fedende. Som tilskud skal hamsteren have noget ekstra animalsk protein. Dette kan gives som f.eks.melorm, græshopper, tørrede rejer eller lignende, der kan købes, men man kan også selv finde insekter, larver og regnorme, som kan gives til hamsteren.

Burindretning
Der findes mange forskellige hamsterbure såsom, tremmebure og plastikbure med tremme overdel. 

Et bur til et hamster skal som absolut minimum være 80 cm x 40 cm og 35 cm i højden for Guldhamster og for Dværghamster 50 cm x 40 cm x 25 cm. 

Jo mere plads, jo bedre, og har du en art, der kan holdes sammen med andre artsfæller, skal de selvfølgelig have tilsvarende mere plads.

Som hovedregel kan man sige at et hamsterbur aldrig kan blive for stort, da de elsker at udforske og motionere. Bure i flere niveauer er en god idé, da det giver flere udfordringer i form af f.eks at grave eller at klatre. se vores udvalg her

Buret skal have et område, hvor din hamster kan hvile sig og skjule sig, og et område til leg, motion og fodring.

Bunddække
Hampestrøelse eller Carefresh er velegnede støvfrie bunddække materialer. Spåner kan også bruges, dette støver dog en del og er dårligt for deres bitte små luftveje. Som redemateriale bruges Carefresh, vi anbefaler ikke man benytter "vat" faktisk fraråder vi kraftigt man benytter vat som rede materiale, men hvis man absolut vil benytte "Hamstervat" så er det vigtigt det er "hamstervat" købt hos en dyrehandler eller dyrlæge, da det er spiseligt "vat" og derfor ikke rigtig vat, som vi kender fra hjemmet, da den almindelige ”menneskevat” kan kvæle hamsteret, så  benyt aldrig rigtig vat, da der er masser af andre muligheder. Buret skal stå lyst, tørt og uden træk.

Aktivering
Det er vigtigt at din hamster har mulighed for at motionere hver dag. Selv om hamstere sover om dagen, er de virkelig energiske og vil motionere 3-4 timer om natten. Og da hamsteren er så aktiv og nysgerrig er det vigtigt, at man giver den noget at beskæftige sig med. Særlig vigtigt er det, hvis man har en guldhamster, som jo går alene i buret.
Løbehjul, rør og masser af ting at bide i er gode aktiviteter se vores udvalg her

Sygdomstegn
Hamstere bliver ikke så ofte syge, men på grund af deres størrelse kan eventuel sygdom forværres meget hurtigt. Luftvejene: Som andre gnavere er hamsteren følsom over for træk og kulde, og den kan derfor udvikle luftvejsinfektioner, som kan være dødelige. Begynder din hamster at nyse meget eller trækker vejret langsomt eller besværet, skal du derfor tage den til dyrlægen.

Diarré:
Overfodring med grønne fødevarer er en almindelig årsag til diarré. Du bør stoppe fodringen med grøn mad straks, hvis din hamster har diarré og kun fodre den med hamster foder af god kvalitet. Hvis diarréen fortsætter bør den tilses af en dyrlæge. 

Våd hale
Forveksles ofte med diarré, men er en bakteriel infektion, som kan forårsage ekstrem diarré, med en karakteristisk lugt. Det er oftest set hos unge hamstere (3-8 uger gamle). Dens ende og hale synes våd og klæbrig. Hamsteren kan forekomme krumbøjet, som om det er i smerte. Hamstere med våd hale bør isoleres fra andre hamstere, da det er meget smitsomt. Du skal vaske hænder grundigt. 

 

Overgroede tænder
Da hamsteres tænder fortsætter med at vokse i hele deres liv, er hamstere nødt til at være forsynet med hårdt materiale til at gnave i. Masser af gnavemateriale i buret kan tilskynde dem til at gnave. Hvis en tand er slået i stykker, eller hvis tænderne ikke mødes korrekt, kan dette forårsage overgroede tænder og smerte, og din hamster vil få vanskeligt ved at spise. 

 

Overgroede negle
 Negle kan også blive overgroet og bør trimmes. 

Hos osmedkæledyr.dk har vi naturligvis masser af produkter til dit hamster og altid gode priser. 

Med venlig hilsen Katja N-Masters 


 

 


4 kommentare

Hej, som jeg lige kan se har mit guldhamster kun 1 fortand. Er det normalt, eller er det noget jeg skal bekymre mig om? Han er kun 8 uger gammel.
Mvh. Maria.

Maria Vester,

Hej. Jeg har en vinterhvid dværghamster, som jeg for nyligt satte sammen med en han. De parrede sig, og efter nogle uger er der kommet mange tegn på graviditet. Dog er hendes vægt ikke steget forfærdeligt meget. Inden vi satte dem sammen vejede hun 40 til 45 gram, nu vejer hun 55 gram, og det er dagen inden hun burde føde. Jeg er ikke sikker på om hun er blevet gravid eller om hun bare er blevet lidt tyk. Hun er nemlig også blevet større i omkredsen, spiser og drikker mere og hun har ændret adfærd. Hun har altid bygget rede, men hun tager det også stille og roligt i sit hamster hjul, hun plejede at løbe meget hurtigt i det, men ikke mere. Er hun gravid eller ej….?

Hilsen Sigrid.🐹🤔
Sigrid Nielsen,

Hej. Jeg har en vinterhvid dværghamster, som jeg for nyligt satte sammen med en han. De parrede sig, og efter nogle uger er der kommet mange tegn på graviditet. Dog er hendes vægt ikke steget forfærdeligt meget. Inden vi satte dem sammen vejede hun 40 til 45 gram, nu vejer hun 55 gram, og det er dagen inden hun burde føde. Jeg er ikke sikker på om hun er blevet gravid eller om hun bare er blevet lidt tyk. Hun er nemlig også blevet større i omkredsen, spiser og drikker mere og hun har ændret adfærd. Hun har altid bygget rede, men hun tager det også stille og roligt i sit hamster hjul, hun plejede at løbe meget hurtigt i det, men ikke mere. Er hun gravid eller ej….?

Hilsen Sigrid.🐹🤔
Sigrid Nielsen,

Hej
Vi har lige købt en hun dværghamster til den han vi havde i forvejen. De er ca lige gamle, fra januar. Vires han jagter hunnen og hun skriger og lægger sig på ryggen. Er det som det skal være eller kan de ikke enes?
Hilsen Karina

Karina vever,

Afgiv din kommentar

Bemærk alle kommentarer skal godkendes før man ser dem på siden.

Liquid error (layout/theme line 481): Could not find asset snippets/textBoxScript.liquid Liquid error (layout/theme line 485): Could not find asset snippets/ecom_footer.liquid