100% Dansk webshop - Af hjertet Tak for din støtte.

Velkommen til os med kæledyr Læs mere her

Artikler om kæledyr - Læs dem her

Sterilisation eller ej?

Sterilisation eller ej?

Det er altid en vurdering om det godt eller dårligt, at få ens hund neutraliseret. Men hvis du ikke har planer om at udstille din hund eller du har planer om, at avle på den, så er kan der være mange gode grunde til at neutralisere ens hund.

Hvad betyder neutralisering?

Ja, vi kan lige hurtigt løbe igennem hvad "neutralisering" betyder eller nærmere hvad der sker, og når det kommer til kastrering af hanhunden, så indebærer det, at man fjerner dens testikler, som normalt er et meget lille indgreb og noget den kommer sig hurtigt over.

Hos tæver betyder sterilisering, at man fjerner dens æggestokke og ofte også deres livmoder, men også her kommer de sig hurtigt efter en operation, man kan give dem Hill's prescription A/D, som giver dem lidt ekstra til at komme sig efter en operation - men det er ikke altid nødvendigt og noget din dyrlæge vil komme ind på og gør de ikke, så spørg om det vil være en fordel.

Og vælger du, at få din hund neutraliseret, så er der også andre fordele som følger med og den åbenlyse fordel er, at du ikke mere skal bekymre dig om uønsket drægtighed hos tæverne og hanhunden ikke går og hyler eller løber væk, fordi "tøserne" i nabolaget er i løbetid ;-)

Ved neutralisering vil din tæve heller ikke mere komme i løbetid og det mindsker drastisk risikoen for mælkekirtelkræft og hos hanhunde mindsker det risikoen for prostataproblemer!

Hos hanhunde vil man også ofte opleve, at dens temperament falder og der bliver mere rolig, som ofte hænger sammen med dens kønsdrift.

Ulemper ved neutralisering af hunde!

Der er som nævnt mange sundhedsmæssige fordele ved at neutralisere tidligt, og mange dyrlæger og andre kæledyrs eksperter har længe diskuteret om neutralisering hæmmer hundens vækst, hvis man neutraliserer tidligt. I USA neutraliseret man ofte tidligt og her viser undersøgelser, at dette ikke er tilfældet og ikke hæmmer hundes vækst, men kastrerer man hanhunde før puberteten, så vil man ikke få den samme muskelmasse eller tydelige kønspræg som en hos en hanhund der ikke er kastreret.

Tæver kan komme til at lide af Inkontinens, som betyder at hunden ikke kan holde sig tilstrækkeligt, det kan dog ofte behandles, men det er noget man skal være opmærksom på.

Man vil også kunne komme ud for at en neutraliserede hunde ændrer pelskvalitet, som kan betyde at pelsen kræver mere eller en anden vedligeholdelse, som at underulden ikke vil slippe, at pelsen bliver mere pjusket og mat - der vil dog være meget hjælp, at hente os en "rigtig" dyrehandler eller hos din hundefrisør. Går din hund til hundefrisør, vil det være en rigtig god idé, lige at tage en snak med hende/ham, hvad det kan betyde for netop din race.

Bliver min hund så fed af at blive neutraliseret?

Der er flere undersøgelser som viser, at fordøjelsen kan ændre sig og som kan betyde, at i hviletilstanden er lavere end hos hunde der ikke er neutraliseret, og det betyder de har et lavere energibehov.

Dette er dog forholdsvis nemt, at gøre noget ved og derved undgå ens hund bliver overvægtig, som gøres med rette fodermængde, mere motion og sunde godbidder - så man kan ikke helt "lovligt" bruge neutralisering som grund til ens hund er blevet lidt tyk :-)

Håber dette indlæg, giver lidt indsigt i hvad neutralisering kan betyde for din hund og husk nu: VIGTIGT - Dette er ikke en komplet liste over ulemper eller fordele, så snak altid med den dyrlæge!