FERIEPERIODEN ER OVER OS - BESTIL I GOD TID! ☀️

100% Dansk webshop - Af hjertet Tak for din støtte.

Artikler om kæledyr - Læs dem her

Pasningsvejledning for Smalfingergekko Stenodactylus sthenodactylus

Pasningsvejledning for Smalfingergekko Stenodactylus sthenodactylus

Katja N Masters |

Videnskabeligt navn: Stenodactylus sthenodactylus

Dansk navn: Smalfingergekko

Levealder: 5-10 år

Udbredelse: Nordafrika

Lovgivning: Ikke fredet

Giftighed: Ikke giftig

Udseende
Smalfingergekko er med sine blot 9 cm en forholdsvis lille gekko. Halen udgør cirka halvdelen af længden. Hannerne er typisk noget mindre og slankere i bygning end hunnerne. Arten er yderst variable i farve og mønster, men typisk er dyrene plettede i brune og gyldne farver. Undersiden er lys til hvid. I modsætning til de fleste andre gekkoer, har smalfingergekkoerne ikke hæftelameller og kan derfor ikke klatre på lodrette flader. Deres tæer er derimod tilpasset et liv på sand. Hovedet er stort og øjnene tilsvarende store i forhold til resten af dyret. Halen er stump og ser næsten ud til at mangle et stykke.

Biologi
Smalfingergekkoen er udpræget dæmrings og nataktiv i naturen. Om dagen gemmer den sig under sten og andre genstande, hvorfra den kommer frem sidst på aftenen for at gå på jagt efter små dyr. Arten lever i kolonier i naturen. Hannerne pipper med lav frekvens i forbindelse med kurmageriet, og vipper halen op og ned. Når han finder en hun foregår parringen på normal øglemaner, ved at han bider sig fast i hendes nakkeskin og føre sin hale ind under hunnen. Efter 60-70 dage kommer der små unger på 3,5 cm.

Hold i terrarium
Smalfingergekkoen holdes let i et tørt terrarium med 5-10 cm sand eller grus som bundlag, dette må gerne være en type, som kan holde til at grave huler, uden det styrter sammen. Ovenpå bundlaget kan lægges forskellige skjul. Som f.eks. barkstykker, omvendte urtepotter eller hvad man ellers måtte finde på. Planter er ikke nødvendige. Terrariet til en lille gruppe på 3-5 dyr bør være L: 40, B: 30 og H: 30. terrariet bør opvarmes via en spotpære, så der opstår en varmeplads på op til 40 grader, hvor dyrene vil søge til. Resten af terrariet bør ligge på 25-28 grader varmt om dagen. Om natten slukkes lyset og temperaturen falder til 20-22 grader. Dyrene drikker sjældent, så vandbehovet kan ved velfingerende dyr klares ved at dusche let 1-2 gange om ugen, uden at terrariet derved bliver vådt.

Foder
Da dyrene ikke er særlig store, skal foderet naturligvis tilpasses dertil. Ligeledes skal foderet helst holde sig til bunden. Til voksne individer anbefales f.eks. fårekyllinger, kakerlakker, melorm og voksmøl i passende størrelse. Hvilket typisk vil være 1-1,5 cm i længde. Melorm bør tilbydes når de lige har skiftet ham, så deres skal ikke er for hård, da de ellers kan værre svære for gekkoerne at fordøje. Unger bør fodres med lignende foder, blot i passende størrelse f.eks. ny udklækkede fårekyllinger. Bananfluer anbefales ikke. Dyrene bør fodres 3-4 gange om ugen. Foderet bør omrystes i vitaminer og mineraler en gang om ugen for at sikre at gekkoerne får de vitaminer og mineraler de har behov for. Derudover kan man sætte en skål ind med knust kalk, som de kan spise fra ved behov. I naturen er arten nataktiv, men i terrariet er arten ofte fremme om dagen.

Sygdomstegn
Sunde dyr vil være opmærksomme på deres omgivelser og på deres artsfælder. De vil komme frem for at jage når der fodres. Dyrene vil ofte holde kroppen hævet over jorden når de jager og bevæger sig omkring. Dyr der ligger fladt mod jorden og virker apatiske bør isoleres og undersøges af kyndige personer. Vildtfangede dyr har ofte indvoldsorm og bør behandles hvis de mister spiselysten, ligger apatiske hen og har flydende afføring. Vildtfangne dyr er ofte dehydrerede og bør tilbydes væske fra pipette indtil væskebalancen er på plads igen. Smalfingergekkoer kan, som de fleste andre gekkoer, smide halen, den vokser dog ud igen, men er ikke lige så pæn som den originale. Dette er ikke et egentligt sygdomstegn, men en tabt hale er alligevel et tegn på at der er noget galt, enden grundet stress eller disharmoni i gruppen.

Andet
Arten har en pudsig jagtadfærd, hvor halen bevæges i slangende bevægelser medens gekkoen lister sig ind på sit bytte. Står byttedyret stille, gør gekkoen det samme indtil den er tæt nok på til at kunne afmåle den præcise afstand til byttet. Betydningen af denne adfærd er ukendt.

Hos dyrehandlere vil det typisk være vildtfangne dyr man får tilbudt. Disse er ofte ganske billige og kan normalt nemt omstille sig til terrarieforhold. Det bør dog foretrækkes at anskaffe opdrættede dyr.

Opdræt
Hunnerne bør være mindst 18 måneder og hannerne 10 måneder for at få unger på dem.

3 eller 4 uger skal gekkoerne køles ned i december, da det vil stimulere deres avls lyst i januar/februar og gennem lidt af sommeren. Hunnerne skal forsynes med ekstra kalk. Parringen kan virke temmelig voldsom. Hannerne kan ´angribe´ hunnerne i et bagholdsangreb, hvor hunnerne vil komme med nogle pibbene lyde, hvis de ikke er modtagelige over for parring.

Udrugning af æg
Hunnen lægger sine æg efter 25-30 dage. Æggende vil være begravet i sandet på et varmt sted, æggene er tynde og skrøbelige. De kan nemt gå i stykker ved opgravning. Æggene skal i vermiculite, og lægges i en udrugningsmaskine på 28-30 grader og en fugtighed på 30-50% i 60 dage. Der er også tegn på at æggene kan udruges i tørt sand.

Pasning af unger
Ungerne skal have ekstra kalk, og skal ellers fodres på samme måde som de voksne, dog i passende mængder.

Med venlig hilsen
Foderboxen.dk

Afgiv din kommentar

Bemærk alle kommentarer skal godkendes før man ser dem på siden.