100% Dansk webshop - Af hjertet Tak for din støtte.

Velkommen til os med kæledyr Læs mere her

Artikler om kæledyr - Læs dem her

Pasningsvejledning for Sudanpladeøgle

Pasningsvejledning for Sudanpladeøgle

Katja N Masters |

Videnskabeligt navn: Gerrhosaurus major

Dansk navn: Sudanpladeøgle

Levealder: Formodes at leve i årtier under de rigtige forhold.

Udbredelse: Øst og sydøst Afrika

Lovgivning: Er ikke fredet

Giftighed: Ikke giftig

Udseende

En kompakt bygget øgle med relativt korte kraftige lemmer og hale. Kroppen er dækket af meget korte store taglagte skæl, hvilket giver den et lidt krokodilleagtigt udseende. Hovedet er trekantet med en forholdsvis kort og buttet snude. Sudanpladeøglens kønne store mørke øjne kan godt give den et langt mere blidt udseende, end den egentlig gør sig fortjent til. Farverne kan variere en del, fra mørk til lysebrun ofte med mærkede pletter eller streger. Undersiden er hvidlig. Den bliver omkring de 50 cm.

Biologi

Sudanpladeøglen lever i åbne områder som savanne o.lign. hvor den finder skjul i selv gravede huler eller andre gnaveres huler. Arten er æglæggende og lægger som oftes to meget store aflange æg.

Hold i terrarium

Den kræver et ret stort terrarie, da den kan blive meget stor. Et terrarium på omkring de 120L x 60H x 60B kan huse to individer. Terrariet bør indrettes med et bundlag af groft sand eller grus evt. blandet med pottemuld. Derudover skal terrariet være forsynet med et eller flere skjulesteder i form af huler evt. i form af store flade sten stablet forskudt. Det er vigtigt at sådanne huler er helt stabile, så pladeøglerne ikke kan skubbe den og derved selv komme til skade. En tommelfingerregel ved brug af store sten er, at den nederste altid skal ligge direkte på terrariets bundflade, så dyrene ikke har mulighed for at grave ind under dem. Pladeøgler er udpræget varmekrævende dyr, så temperaturen i terrariet bør ligge mellem 27-35 grader, men med en eller flere varmepladser i form af spots evt. kombineret med en varmeplade, hvor temperaturen kan komme helt op på mindst 50 grader.

Foder

Sudanpladeøgle lever i naturen af et bredt spekter af foder, det kan både være animalsk kost som insekter, snegle, små gnavere og andre små øgler, men også i høj grad af forskellige former for frugt og bær. Dette bør man selvfølgelig også tilbyde dyrene i et terrarium, hvor man udmærket kan udvide udbuddet med forskelligt kød som f.eks. kyllinge indmad, hakket oksekød og andet, samt sød frugt som banan, fersken, vindrue osv. Voksne pladeøgler bør fodres 2-3 gange om ugen, unger hver til hver anden dag.

Foderet skal tilsættes kalk og vitaminer, gerne et bredspektret præparat. Det er især vigtigt at det indeholder D3 vitamin, som er nødvendigt for optagelse af kalk.

Der bør naturligvis også være en skål med frisk drikkevand i terrariet.

Adfærd

Det er en forholdsvis indaktiv art, som kan sidde i timevis og sole sig på samme sted. Man kan med fordel bygge en eller flere stendynger evt. med en spotlampe over, hvor pladeøglerne vil nyde at sidde og trone mens de solbader. Stendyngerne kan jo så udemærket samtidig udgøre som huler. Selvom den har en ret rolig adfærd skal man ikke tage fejl under jagt og flugt er den i stand til at løbe rimeligt hurtigt. Ved håndtering skal man være forsigtig, pladeøgler har et meget kraftigt bid, som de også bruger til at knuse sneglehuse.

Sygdomstegn

Sudan pladeøgler er temmelig robuste dyr, men ydre sygdomstegn som afmagring, hvilket kan ses som skarp ryg, halerod og især indfaldne øjne kan være tegn på dehydrering eller endnu være en alvorlig sygdom i de indre organer. I den situation skal man kontakte en dyrelæge.

Andet

Sudan pladeøgle er, ud over at være ganske flot og et imponerende dyr ganske nemme at passe og dens krav er ikke vanskelige at opfylde.

Afgiv din kommentar

Bemærk alle kommentarer skal godkendes før man ser dem på siden.