100% Dansk webshop - Af hjertet Tak for din støtte.

Velkommen til os med kæledyr Læs mere her

Artikler om kæledyr - Læs dem her

Kan dit marsvin få cyster på æggestokkene?

Kan dit marsvin få cyster på æggestokkene

Jacob Nørlem-Masters |

Kan dit marsvin få cyster på æggestokkene?

Ja, det kan de godt og det er faktisk meget normalt. Cysterne kan være irriterende for marsvinet, men kan, hvis man er tidligt ude, forebygge mod voksende cyster på æggestokkene. Cyster vokser inde i æggestokkene og er væskefyldte blærer, der kan vokse sig så store som et hønseæg.

Hvad kan årsagen være til de voksende æggestokke?

Der er helt op til 80% af hunmarsvin, som er over 4 år, har cyster på æggestokkene - det er dog ikke til at sige, hvorfor marsvin udvikler disse cyster. Jo ældre marsvinet bliver, jo større er risikoen for cyster på æggestokkene og jo større er de.

Hvad kan symptomerne på cysterne på æggestokkene være?

Der findes forskellige cyster, og dermed også forskellige symptomer herfor. Hunmarsvinet kan være i brunst konstant, hvilket kan irritere marsvinet, og for nogle, får de pelstab, symmetrisk i flankerne, hvilket er forårsaget af at under 10% af cysterne producerer nogle hormoner. De vil dog undgå kløe og irritationer i huden. Der kan være forandringer i livmoderen forårsaget af denne forøgede produktion af hormoner. Den kan derfor være ude for blødninger, livmoderkræft og -betændelse. Et symptom kan være en blødning eller væsker fra underlivet. Nogle cyster producerer ikke hormoner, hvorfor symptomerne i disse tilfælde kan være nedstemthed pga. ubehag, smertepåvirkning og spændinger fra cysterne. Cysterne kan være blevet så store, at de er sprunget og derfor er marsvinene mere ømme i underlivet. Springer en cyste, vil der kort tid efter vokse nye. I nogle tilfælde vil marsvinet være så påvirket, at det ikke spiser, det taber sig og derved mistrives.

Diagnosen: cyster på æggestokkene

Har du en idé om, at dit marsvin har cyster på æggestokkene grundet symptomer, kan du tage til dyrlægen, hvor de kan ultralydsscanne marsvinet, da det er den eneste måde man kan vide med sikkerhed, at et marsvin har cyster på æggestokkene. På scanningen vil det være muligt at se, om marsvinet har cyster på begge, højre eller venstre æggestok og hvor mange der er. Det kan også være muligt at mærke cyster på æggestokkene uden på maven, hvis de er store nok.

Forebyggelse og behandling

Er dit marsvin 6 måneder eller mere, kan du få fjernet æggestokkene ved en sterilisation. På den måde forebygges risikoen for cyster på æggestokkene. Indgrebet er en del mindre, end hvis man skulle fjerne livmoderen, derfor er det en god måde at forebygge på. Derudover er der ikke mange komplikationer oftest, da dyret er ungt og oftest rask ellers. Det vil ikke være til gavn at avle på marsvinet, da det kan få cyster på æggestokkene både før og efter graviditet.

Behandlingen af sygdommen er blot ved at fjerne æggestokkene, hvilket dermed også vil sterilisere marsvinet. Livmoderen vil blive undersøgt af dyrlægen, hvis de finder frem til at der er cyster på æggestokkene, for at se, om der er forandringer i livmoderen. Dette kan føre til at livmoderen også skal fjernes. Hormonindsprøjtninger kan lindre symptomer og smerter. Udover dette, kan dyrlægen også stikke en nål i bugvæggen, inde i cysten, for at tømme cysten en smule, som kan lette nogle af de spændinger der kan være i forbindelse med cysternes store størrelse. Det har dog en midlertidig effekt, da cysten igen vil vokse efterfølgende.

Afgiv din kommentar

Bemærk alle kommentarer skal godkendes før man ser dem på siden.

Liquid error (layout/theme line 481): Could not find asset snippets/textBoxScript.liquid Liquid error (layout/theme line 485): Could not find asset snippets/ecom_footer.liquid