100% Dansk webshop - Af hjertet Tak for din støtte.

Velkommen til os med kæledyr Læs mere her

Artikler om kæledyr - Læs dem her

Hvornår bliver dit kæledyr egentlig stresset i eget hjem?

Hvornår bliver dit kæledyr egentlig stresset i eget hjem

Jacob Nørlem-Masters |

Hvornår bliver dit kæledyr egentlig stresset i eget hjem?

Kan du nogle gange selv føle dig stresset i eget hjem? Nogle af de lyde der kan stresse os mennesker, stresser også vores kæledyr. Lyden fra en brandalarm, en blender, mikrobølgeovn eller en støvsuger kan være stressfaktorer for dit kæledyr - især hvis det står på i en længere periode. Det skal herved nævnes, at hunde eksempelvis har en markant bedre hørelse end os mennesker, så mon ikke lydene er endnu værre for dem?

Et studie har netop undersøgt dette ved University of California. Studiet undersøgte gennem kvantitative metodiske spørgeskemaer, hvordan lyde fra støvsugeren, mikrobølgeovnen eller brandalarmer kan påvirke din hund, som både er lavfrekvente og højfrekvente lyde. Der blev udsendt 386 spørgeskemaer, og derudover undersøgte de 62 videoer af hundens adfærd og hvordan mennesket reagerer på denne adfærd.

De lavfrekvente lyde bestod af lyde fra en støvsuger og lyde fra en mikrobølgeovn, hvoraf de højfrekvente lyde bestod af lyde fra en brandalarm eksempelvis. I eksperimentet kunne det ses at hunden reagerede med stress-symptomer på lavfrekvente lyde, men især ved lyde fra højfrekvente lyde. Det kommer nok ikke bag på mange, da deres hørelse er det bedre end menneskets. Det var heller ikke den overraskende del af studiet - det var i høj grad ejerens reaktion på hundens stress-symptomer. Ejerne tenderede til at lave sjov med hunden eller finde hundens symptomer morsomme. Da ejerne tydeligvis ikke kan vurdere, at reaktionen på situationen hos hunden er upassende, må det understreges, at hunden i højere grad har behov for en omsorgsfuld og mere forstående ejer for hundens stress-symptomer.

I studiet fandt de også frem til, at det bestemt ikke er alle ejere der kan se når deres hund var stresset. Oftest vil grunden til det være, at ejeren ikke har sat sig ind i hundens reaktions- og adfærdsmønster. Det faktum fortæller selvfølgelig, at mange hundeejere kunne sætte sig ind i deres kæledyrs kropssprog og lære deres hund endnu bedre at kende. På den måde kan du som ejer lære at aflæse hundens signaler og reagerer herefter.

Hundens tegn på stress er heller ikke så indlysende, da de er en smule diskrete.

Det kan derfor være godt at kigge efter følgende symptomer:
Hvis din hund sænker hovedet under skuldrene
Hvis din hund drejer hovedet væk
Hvis din hund halser
Hvis din hund slikker sig om munden.

I og med at hunden ikke har mange måder at fortælle dig som ejer, hvad den føler eller hvad den muligvis gerne vil have, er det vigtigt at kigge efter kropssproget - også de helt små tegn.

Et godt fingerpeg kan være, at har din hund et anderledes kropssprog end normalt ved højere lyde, eller ved ovenstående symptomer, kan det være grundet stress. Du kan her minimere lyden, tage hunden væk fra lyden eller distrahere hunden ind i et andet rum med eksempelvis legetøj eller andet.

Afgiv din kommentar

Bemærk alle kommentarer skal godkendes før man ser dem på siden.

Liquid error (layout/theme line 481): Could not find asset snippets/textBoxScript.liquid Liquid error (layout/theme line 485): Could not find asset snippets/ecom_footer.liquid