100% Dansk webshop - Af hjertet Tak for din støtte.

Velkommen til os med kæledyr Læs mere her

Artikler om kæledyr - Læs dem her

Min hund vil ikke spise - hvad kan jeg gøre ?

Min hund vil ikke spise - hvad kan jeg gøre ?

Jacob N. Masters |

Efter at have læst dette, vil du have en bedre forståelse af, hvorfor din hund ikke spiser som den skal, og hvad du kan gøre for at hjælpe den. Det er vigtigt at forstå, at de fleste hunde ikke er naturligt kræsne, og der er ofte en logisk forklaring på, hvorfor din hund ikke spiser normalt.


Der er mange meninger og meget at sige om dette emne. Vi har imidlertid opsummeret vores erfaringer, læring og research i den følgende tekst, hvilket giver dig det meste af den information, du behøver om din hund og dens kost.

Hvad er årsagen til min hund ikke vil spise?

Der kan være flere årsager til ens hund ikke vil spise, som hunden er syg, som ofte vil gøre ens hund har nedsat appetit og derfor man skal tage kontakt til en dyrlæge spiser den ikke i løbet af få dage. Det kan også være ting som løbetid, hvor hormon niveau i blodet, kan på virke tæver og ja de hanhunde som er omkring, kan også have fokus et andet sted :-)

Men det kan også være ting som stress og angst der gør ens hund har nedsat appetit, som også er noget man skal være opmærksom på og har man mistanke om dette, så tage kontakt til ens dyrlæge. 

Men nu skal man ikke blive et nervøs og tro det værste med det samme, for når folk siger, at deres hund ikke spiser, refererer de ofte til, at den ikke spiser tilstrækkeligt. Meget få raske hunde undlader helt at spise = er kræsene.

Nogle hunde kan godt have mindre sult, appetit eller ikke særlig høj fokus på mad, men med den rette foder, så behøver de heller ikke, at spise særlig meget. En lille bomulds hund på ca. 8-9 kg skal "kun" have 80-120 gram om dagen af en kvalitets foder fra mærker som Hill's, Essential eller Specific og der er ca. 1-2 deciliter fordelt på en hel dag og der er uden den får godbidder, da man ville skulle trække lidt fra, hvis den dagligt får godbidder. Så vi snakker ikke store mænger og mænger man hurtigt kan tænke er meget lidt. 

Derfor er det faktisk også økonomisk overkommeligt at investere i kvalitetsfoder som f.eks. Hill’s eller Specific. Det koster kun mellem 7,- til 16,- kr. om dagen at fodre en mellemstor hund med dette kvalitetsfoder, som de fleste dyrlæger også anbefaler - det er naturligvis et ca. tal og hunde spiser forskellige mænger, men det er ikke store beløber vi snakker om.

Så der er flere gode grundene til det er vigtigt, man giver ens hund en foder af høj kvalitet, da en kvalitet foder er vigtig for din hunds helbred, på samme måde som det er for mennesker. En kvalitet hundefoder er med til at sikre, at din hund får ernæringsrigtig hundefoder, og det koster som nævnt ikke det store, ikke at går på kompromis med kvaliteten på det foder man giver ens hund. På lang sigt er det også en fordel, da dårlig ernæring af ens hund kan resultere i dyre besøg hos dyrlægen og andre sundhedsproblemer.

VIGTIGT: Hvis din hund slet ikke spiser, taber den sig, virker den sløv eller kaster den meget op, så bør du straks konsultere en dyrlæge

Og tilbage til det med mængde - Problemet omkring "Min hund vil ikke spise" opstår ofte, fordi ens hund hurtigt får deres energi fra andre kilder. Dette kan inkludere overdreven brug af godbidder eller endda små stykker mad fra familiens bord. Dette kan føre til, at din hund ikke har en egentlig sult efter dens hovedmåltider = dens hundefoder, da den som nævnt ikke skal have særlig meget. Det kræver nemlig ikke meget menneskemad i form af frikadeller, ostestykker eller andet godt fra bordet, før din hund får tilstrækkelig energi til daglig motion og leg. Dog er menneskemad ikke tilstrækkelig rig på sunde vitaminer, mineraler og fibre til at dække din hunds ernæringsbehov.

Så når du vælger hundefoder af høj kvalitet som Hill's Science PlanHill's Prescription DietEukanuba Veterinary dietsEukanubaSpecific og andre velrenommerede mærker, vil din hund ikke have brug for store mængder mad for at opnå tilstrækkelig energi og næringsstoffer.

 

Tilbage til hvorfor ens hund ikke er kræsen

Min hund vil ikke spise - hvad kan jeg gøre ?

Svaret kan vi måske findes hos vilde hunde, altså hunde, der lever i naturen. Disse hunde spiser stort set alt, også selvom de skal spiser det samme hver eneste dag. Vilde ulve og andre dyr i naturen får også en ensartet kost eller de spiser det der er af vildt og bytte. Derfor, når din hund først har spist det samme mad i et par dage, vil den udvikle en præference for det, og det bliver derfor unødvendigt at skifte foder. Din hund vil ikke normalt pludselig ændre mening og afvise en tidligere accepteret hundefoder. Din hund vil spise op, så det er ikke nødvendigt at have halve poser med foder stående i skabet - hvis altså ikke den får andet mad.

Når vi taler om "kræsenhed hos hunde," er det ofte noget, vi som ejer har tilladt og opmuntret gennem tiden ved at give efter for hundens ønsker. Hundene lærer hurtigt, at hvis de venter længe nok, vil de blive belønnet med ostemadder, frikadeller i sovs, pølser og leverpostej fra bordet. En simpel test er at erstatte indholdet i slikskålen med hundemad. Hundene vil med stor sandsynlighed være interesseret i det. Det er vigtigt at huske, at dette ikke bør blive en vane, da det egentlige problem ikke er selve maden. Det er snarere "desserten," hvor leverpostej er blevet en vane at tilføje til tørfoderet.

Men hvad kan jeg gøre, når min hund er "kræsen" ?

Først og fremmest er det vigtigt at forstå, at en hund normalt ikke er kræsen. Dernæst skal du ophøre med at give den godbidder eller anden menneskemad, som ikke er dens egentlige foder.

Det er en god idé at have en fast tidsplan for fodring. Hvis maden er tilgængelig hele tiden, vil din hund ofte småspise hele dagen, og det resulterer først og fremmest i du ikke ser hvad den spiser og, at den ikke er særlig sulten, når du præsenterer dens måltider. Den prikker måske blot til maden og går videre - dette betyder ikke nødvendigvis, at den ikke er sulten. Den har simpelthen allerede spist eller ved der nok kommer noget andet.

Giv din hund udfordringer, som at fodre din hund på gulvet, med en aktiv madskål fra Pulse eller en aktivitets madskål "Green" i for eksempel 30 minutter, to til tre gange om dagen. Hvis din hund er voksen, kan du nøjes med at fodre den en eller to gange om dagen. Din hund vil hurtigt forstå, at maden fjernes, hvis den ikke spiser i tide. Det er værd at bemærke, at en sund hund kan overleve i flere dage uden mad, så længe den har adgang til friskt vand.... men det er ikke noget vi anbefaler, den skulle meget gerne spise i løbet af 1-2 dage på denne måde.

Din hund skal lære, at spise når der er mad!

Det vigtige man skal huske på er, din hund skal lære at spise, når der er mad tilgængelig. Dette er bedst for både din hunds sundhed og træningsrutine.

Gennem faste tider for fodring kan du hjælpe din hund med at forstå, at der ikke kommer yderligere mad senere. Din hund vil begynde at føle sult, og dens naturlige instinkter vil tage over.

Din hund skal lærer, at spise når der er mad!

På samme tid er dét, at give hunden mad på faste tidspunkter, med til at give større succes, når man går tur med hunden. Det som man er ude efter er, at få hunden til at tro, den ikke får mad igen. Den skal ikke være sikker på, at der kommer noget andet efter.

Og når først den føler rigtig sult, så skal dens instinkter nok tage over, og I vil se en hund spise med vellyst. Når den først har lært, at den skal spise, når maden bliver sat frem, vil man igen kunne starte op på et godt kødben. Ikke hver dag eller hver uge, men som noget godt, der kommer uden den ved det – og man bør altid give ens hund godbidder, der renser dens tænder, plus ALTID huske på ens hunds størrelse, og blive ved med at huske, der ikke skal mange godbidder til, før det er som vi selv spiste 1 kg slik om dagen ;-)

Husk: der er forskel på Kødben og godbidder der renser dens tænder - Når vi siger kødben, er det rigtige kødben og de feder rigtig meget og man kan finde masser af godbidder som renser tænder, der ikke feder på samme måde og den vil føle samme glæde ved disse; de vil bare være sunde for dens tænder.

Vær opmærksom på, at ikke alle godbidder er gode, og du bør derfor spørge din dyrehandler efter nogle fedtfattige godbidder uden sukker eller for meget salt, som man desværre ofte vil finde i billigere godbidder.

Nu skulle I være klar til at lære jeres hund at spise det rigtige, og I vil med sikkerhed være glade for resultatet efter jeres arbejde.

 

Besøg vores kategorier med sund hundemad:

 • Eukanuba
 • Specific
 • Hill's Prescription diet
 • Hill's Science plan
 • Eukanuba Veterinary diets
 •  


  Med venlig hilsen  Jacob N. Masters |  Osmedkæledyr.dk

   

  Hundefoder og Diætfoder fra SpecificHundefoder fra Hill's Science Plan Diætfoder og hundefoder fra Hill's Prescription Diet  Diæt og hundefoder fra Eukanuba Veterinary diets 

  2 kommentare

  Hej, tak for din kommentar. Dette kommer fra mange års erfaringer, som dyrehandler, uddannet dyrepasser, kursus, vores uddannede hundetræner, samt i samråd med dyrlæger.

  Man skal også huske på, når man læser denne artikel, at dette handler om at få ens hund til at spise den rigtige sunde foder og er derfor ikke en fast kostplan = det er kun mens man skal lærer sin hund at spise rigtigt igen. Som ikke burde tage mange dage, hvis man gør det rigtigt.

  Og den virker, den vil få ens hund til at spise rigtigt og sundt, hvis altså ikke den er syg eller der er andet galt :-)

  Jeg er sikker på, at du vil din hund det bedste og det er muligt du kan styre det, men jeg er uenig i din påstand om at “menneskemad” er godt for ens hund.. Der er så mange ting der taler imod det, som de mange overvægtige hunde vi møder i vores dagligdag, ernæring i menneske mad kommer ikke tæt på hvad en hund skal bruge, der er ofte alt for meget energi, salt, fedt m.m. i vores mad. Der er også rigtig mange som kan ryge cigaretter hele livet uden der sker noget – men mange kan altså ikke. Hundefoder er jo ikke lavet for at være onde ved dem, men fordi mennesker og hunde optager mad forskelligt. Det er specielt vigtigt for en hvalp at få den rigtige ernæring, mineraler osv. for bl.a. at sikre korrekt vækst.

  Den hundemad man køber fra mærker som Hill’s, Royal Canin og andre kvalitets produkter, er tilpasset vores hundes behov og derfor også produkter de fleste, hvis ikke tæt på alle, dyrlæger anbefaler.

  Vil man give ens hund “rigtig mad” så vil jeg klart anbefale barf, da man her også kan give ens hund en rigtig god kost, men det stiller krav til ejer så som vitaminer, mineraler, fryser, tid og meget mere – så man skal gøre op med sig selv om man har tid og penge til det. Nogle hunde kører rigtig godt på råfoder, nogen gør ikke. og husk når man giver råt kød, så er der risiko for spoleorm m.m.

  Her er Hill´s, Royal Canin og andre et mere sikkert valg, for den “normale” travle hundeejer og derfor vi anbefaler disse mærker :-)

  Til det om at tage vandet fra ens hund – så er dette heller ikke en fast ting, men kun til at hjælpe ens hund med at blive renlig… Og ens hund, hvis den ellers er sund og rask m.m., vil ikke tage skade af ikke at have adgang til vand mens den skal sove, på samme måde som vi godt kan undvære vand mens vi sover. Det vigtige med dette punkt, er at man tager vandet fra den, når man har gået den sidste tur, ellers kan det være meget svært for den lille hvalp at holde sig. Og naturligvis heller ikke mens der er hedebølge over Danmark m.m. ;-)

  Igen tak for dit spørgsmål og håber det er svar nok, giver besked til vores hundetræner omkring din kommentar, så kommer hun nok med lidt mere info – det er hun normalt rigtig god til :-)

  Mvh
  Jacob

  Jacob,

  Må jeg spørge hvad dit belæg for at skrive dette indlæg er?? Der er godt nok mange påstande der springer mig i øjnene! Hunde skal altid have adgang til frisk vand, så man tager ikke vand fra hunden! Det kan i værste fald føre til dehydrering på varme dage – især ved små hvalpe.
  Derudover er det du kalder kvalitetsfoder fuld af korn og affald, som hunde slet ikke kan bruge til noget rent ernæringsmæssigt. “Menneskefoder” er så tilgengæld super at fodre med – min egen hund får ofte råt kyllingelår eller andet kød og grøntsager når jeg alligevel skal lave aftensmad.

  Ida,

  Afgiv din kommentar

  Bemærk alle kommentarer skal godkendes før man ser dem på siden.